.

El Canal 300, de la gran família de Televisió de Catalunya, i sols disponible per TDT, ens regala un nou estiu de nostàlgia. Una cita setmanal, d’ara fins la meitat de setembre, amb l’Esteve Duran.
I qui és l’Esteve Duran?
Doncs no ho sé. Però aplicant-nos la cita: “per les seves obres el coneixereu”, els propers mesos ens en podrem fer una lleugera idea.

.

El Canal 300 ha programat una reposició de quatre sèries de Tv3, ¡sèries d’ara fa vint anys! Tres de les quals van ser ideades (escrites, dirigides,…) per l’Esteve Duran.
Aquestes tres, tenen nexes en comú: son comèdies de situació, compten amb un veterà actor català al capdavant i amb una colla de secundaris (grans noms d’avui) i tenen un humor completament blanc que no ofèn ningú.

També comparteixen: que son temporades de 13 episodis de vint-i-cinc minuts cadascun, gravats amb poc públic i com una petita representació teatral.

Pel que fa a l’argument: les tres presenten un protagonista madur (home d’uns 50 anys) d’alt nivell social, barcelonès de pro, embolcallat sovint en divertits equívocs amb els personatges que l’envolten.

.

Les sèries son les següents:

  • De professió: A.P.I (1988) amb el gran Cassen.
  • Tot un senyor (1989) amb el gran Saza.
  • Sóc com sóc (1990) amb el gran Albert Closas.

I la quarta en reposició és:
L’avi Bernat (1989) sèrie de la qual no en tinc el més petit record, ni la més minsa dada, però de la que el primer episodi em va tenir enganxat a la pantalla amb la boca badada.

.

Poder veure aquestes sèries (o reviure, si sou prou “viejunos” per recordar-les d’ara fa vint anys), és una meravella. Avui en dia cap d’aquestes sèries seria possible:

Son políticament incorrectes (la gent fuma, no separa les deixalles o condueix motos sense casc).

Reprodueixen móns, inexistents avui en dia, d’una Barcelona preolímpica.

I no hi apareix cap Tadzio ni cap Lolita lúbrics que descobreixi el sexe per primer cop (recurs tòpic al que moltes de les produccions recorren, “per apropar-nos al públic juvenil”, diuen. Per mantenir els adults trempats, us dic jo). És ara, que tots els personatges han de ser joves i “violables” (traducció lliure del terme “fuckable”). Aquí hi trobareu l’actriu Josepa Tubau, que comptava amb 82 anys i que replicava en Cassen amb el seu accent de minyona estirada. Hi trobareu un Closas, el gran galán català, que debutava ¡a la seva edat! en una producció televisiva catalana i que, borda aquell personatge que ja està de tornada de tot. I hi trobareu, en definitiva, un humor elegant, blanc, sí, però divertit i enginyós (ple de jocs de paraules, equívocs amb els noms i potser innocent. Però com que jo també era innocent llavors m’encanta poder reviure sèries que SÉ que veia però de les que no en recordo pràcticament res).

Hem arribat a la infància perduda, amics. Ho deixo aquí.

.

La marató de sèries s’emet dilluns a la nit, amb reposició els dissabtes nit (i una altre, a altes hores de la matinada). Consulteu el teletext o la web de programació de Tv3.


.

Menció d’agraïment fervorós al Canal 300 que, abans, ja havia recuperat grans clàssics com Laura, Oh!Europa, Teresines S.A, o Dallas i Aló Aló)

Anuncios